Spaays Filosofie

Spaays Filosofie

Het ontstaan van Spaays

Ik ben Arie Schep – oprichter en eigenaar van Spaays.

Als kind groeide ik op in een echt horecagezin. Mijn ouders hadden zowel een restaurant als een cateringbedrijf. Sinds mijn 12e jaar help en werk ik al in professionele keukens. 

Wanneer je na het afronden van verschillende opleidingen wat krediet hebt opgebouwd en al heel wat jaren ervaring hebt opgedaan, dan weten ook familie en vrienden je te vinden voor diverse vragen en opmerkingen.

Hoe komt het dat mijn biefstuk taai blijft?
Waarom is mijn kip zo droog?
Hoe weet je wanneer iets gaar is?
Wanneer is het eigenlijk gaar?
Hoe kun je het gezondst eten?
Wat is het makkelijkst om voor te bereiden?
Hoe houd je iets lang houdbaar?
Waar haal jij je jouw kwalitatieve horecaproducten vandaan? Die wil ik ook!

Zomaar wat vragen die ik vaak gesteld krijg. In de meeste gevallen had ik ook wel antwoorden, maar ik had niet het idee dat ze mijn tips ook echt toepasten. 

Omdat wij in professionele keukens wel alles tot onze beschikking hebben en ook dagelijks gebruiken, kunnen wij echt tot ongekende resultaten komen. Deels door vakkennis, maar ook zeker door de gereedschappen en apparaten waar wij gebruik van kunnen maken.

Terugkomend op de vele vragen die mij door iedereen worden gesteld en het feit dat ik er niet van overtuigd ben dat iedereen mijn advies ook daadwerkelijk toepast, ben ik gaan nadenken. Dit moet anders…

Ik houd van gezond eten. Je lichaam is een kostbaar bezit en moet je daarom goed onderhouden. Dit lichaam heb je tot je beschikking en ik hoop dat je die heel lang nodig zult hebben! Je kunt je lichaam niet vervangen en als je reparaties moet uitvoeren – om wat voor reden dan ook – zal dat veel tijd en inspanning kosten. Wees er dus zuinig op!
Het lichaam is vergelijkbaar met een auto; je kunt een mooie sportwagen rijden, maar zodra je cola tankt in plaats van benzine, zal je geen enkele centimeter vooruit komen. 

Jaren had ik wel de antwoorden, maar een oplossing? Nee, dat niet echt. Er is naar mijn mening geen oplossing voor zo’n specifiek iets als een persoonlijke smaak/eetbeleving. Dat is voor iedereen totaal anders.

Wat wel vaststaat voor iedereen is gezond eten!
En in mijn beleving is dat een vaste gezonde basis.
Begin bij het begin. Eenvoudige producten die onbewerkt zijn en dus een gezonde basis vormen. Vanuit dit oogpunt kun je verder. Ik zeg altijd maar zo: de keuze voor een gezond voedingspatroon is aan jou!

Wat het probleem is bij veel mensen en huishoudens, is dat tijd en kennis ontbreekt om standaard voor een gezonde maaltijd te zorgen. Het is makkelijker om iets te bestellen of om naar een kant-en-klaar verpakking te grijpen. Maar dit leidt af van de gezonde basis.

Als voorbeeld kijk ik altijd naar brood. Brood is in de jaren niet veel veranderd en wordt zelfs al beschreven in de bijbel. Zo ver gaat het dus terug. Brood is altijd een basis geweest met veel structuren en variaties, maar de basis blijft altijd water, zout, gist, en meel. In de loop der jaren is er wel heel veel veranderd in het gebruik van brood; wat we er op doen, hoe vaak we het eten etc.

Zo zie ik het dus ook met de basis voor een gezonde maaltijd.
Er is geen nieuwe wortel ontwikkeld of een superbloemkool of een anders soort dier dat we nu ineens veel zijn gaan eten. Veel ingrediënten bestonden en consumeerden we al. Alleen de mate en bekendheid is enorm veranderd. 

Bij Spaays hebben we een unieke combinatie van verse producten en de beste kookmethode. Deze bereidingswijze kan overal toegepast worden en is – naar mijn mening – ook relevant voor iedereen. Maar wat is dat dan? We leggen het graag uit…

Sous vide kookmethode

De sous vide kookmethode is een eenvoudige methode die vrijwel iedereen direct begrijpt. En wordt al sinds de jaren negentig toegepast in de professionele keukens. Het is niet meer en niet minder dan het instellen van de juiste tijd en temperatuur van het water.

Spaays levert gevacumeerde producten die direct met sous vide kunnen worden toegepast. 

Hoe zien de producten er dan uit?

Alle dierlijke producten zijn rauw en dienen gegaard te worden in de vacuüm verpakking. Spaays groenten zijn al gegaard en kunnen direct gebruikt worden. Ze kunnen koud worden genuttigd,  bijvoorbeeld de snackgroente en maaltijdsalades, of je kunt ze verwarmen en gebruiken bij de warme maaltijd. Ook hier is de keuze aan jou!

Waarom sous vide?

Door het gesloten proces van sous vide garen behoud je optimaal alle smaken en voedingswaardes van het product.

Doordat wij alle producten vacumeren en jij het product vervolgens gaart door middel van sous vide, blijft alles in het vacuüm en dus ook de smaken en voedingsstoffen.

Dit zorgt voor een gezonde basis: puur eten en optimaal behoud van alle smaak en voedingsstoffen.

Beste methode, beste producten, beste gezonde basis! 

Met de gemakkelijke sous vide methode zal je ervaren dat je meer ruimte hebt voor jouw creativiteit! Maak je dus niet meer druk over wanneer iets gaar is en of de structuur wel goed is… NEE! Jij kunt je bezighouden met het geven van een eigen twist aan de gezonde basis! De keuze is aan jou. Spaays levert geen eindproduct, maar helpt je wel 90% op weg.

We kennen allemaal wel de hulppakketjes – het gemaksvoedsel (convenience) – uit de supermarkt. Snel klaar, maar is het voedzaam en gezond?

Daarnaast liggen de supermarkten vol met (verse) producten en kun je natuurlijk ook nog naar ambachtelijke speciaalzaken als de slager, groenteboer, visboer, delicatessezaak etc. etc. 
Maar wanneer je deze producten in huis haalt, ben je wel overgeleverd aan je eigen kennis en kunde.

Spaays gaat hier tussenin zitten. Wij leveren – net zoals de speciaalzaken – ook topproducten, maar geven je daarbij ook nog eens de beste methode om alles uit je product te halen. Ga maar na: je koopt bijvoorbeeld bij de slager een mooi en duur stukje vlees, maar geeft hij jou de garantie dat het thuis ook echt goed komt? Nee, helaas niet. Zie het als garantie tot aan de deur. Dit geldt ook voor alle andere speciaalzaken.

Bij gemaksvoedsel – convenience – is het lastig om een eigen twist aan jouw maaltijd te geven. Dit heeft immers een ander al voor jou beslist.

En als laatste: kant-en-klare afhaalmaaltijden kunnen echt lekker en goed zijn, maar het biedt geen constante kwaliteit. Het is erg afhankelijk van de kok die het die dag heeft bereid, of hoe het wordt geleverd. Dit heeft allemaal invloed op het eten.

Spaays biedt unieke producten die met de sous vide methode het best tot hun recht komen! En als je ons assortiment bekijkt, zie je ook dat het allemaal producten zijn die onbewerkt zijn. Dus vlees is vlees en geen bewerkt vlees, zoals bijvoorbeeld worst, hamburgers, of schnitzels. Nee, volledig puur vlees! 

Op onze groenten zijn we het meest trots! Die zijn werkelijk uniek. Wij stoppen de groenten rauw in het vacuümzakje en garen ze daarin, zonder toegevoegde smaakstoffen, zout en water. Een garing in eigen vocht. Dankzij het gesloten systeem, blijven de smaken bewaard. Tijdens dit proces wordt zo min mogelijk water gebruikt, wat ook weer goed voor het milieu is!

Online bestellen

Met de producten van Spaays ervaar je gemak. Niet alleen omdat de sous vide methode gemakkelijk uit te voeren is, maar ook omdat de producten bij je thuis worden bezorgd. Bestel eenvoudig online wat je nodig hebt en de volgende werkdag heb jij het in huis. Je kunt direct aan de slag! 

Bestel eenvoudig voor de hele week bij dagelijks gebruik of bestel wanneer er vrienden of familie langskomen voor een gezellig etentje. Onze producten zijn niet alleen maar bedoeld voor een gezonde basis, het biedt veel meer… Het bezorgt jou een relaxte avond in de keuken, waardoor je meer aandacht aan jouw gasten kunt schenken.

Voor wie is het bedoeld?

Ik meen oprecht dat ik wil werken aan een gezonde eetbeweging. Mijn overtuiging is dat wat wij doen, kan bijdragen aan een gezonder eetpatroon. Met een beetje hulp van ons, zet jij binnen een handomdraai een heel gezonde maaltijd op tafel. 

Hoewel onze producten en de sous vide kookmethode voor vrijwel iedereen geschikt zijn, richten wij ons specifiek op:

  • Sporters die gezond willen eten, omdat eten de krachtbron levert voor uitzonderlijke resultaten!
  • Dagelijks gemak voor iedereen. Eten koken hoeft niet ingewikkeld te zijn en lang te duren. Eet dagelijks je gezonde basis, zonder daar al te veel over na te hoeven denken.
  • Thuischefs – sous vide koken biedt vele voordelen voor jou als thuischef! Gebruik onze producten als highlights op je bord. Geen angst meer dat je meerdere stukken vlees niet gelijkmatig zijn gegaard. Dankzij sous vide wordt jouw stukje vlees even mooi en gelijk gegaard.
  • Zakelijke markt – voor de zakelijke markt kijken we echt naar een gerichte oplossing. Dit doen wij altijd in persoonlijk overleg. We kunnen bijvoorbeeld unieke producten leveren die alleen jouw bedrijf afneemt, zodat je uniek blijft in wat je doet! Neem vrijblijvend contact met ons op en ervaar alle mogelijkheden om meer te kunnen bieden aan jouw klanten en/of gasten!

 

 

 
De waardering van spaays.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 11 reviews.
Chat openen
Waarmee kan ik je helpen?