Wat is sous vide?

Wat is sous vide?

Sous vide

Alles wat je moet weten over deze moderne kooktechniek

Het sous vide bereiden van maaltijden wordt steeds bekender en daardoor ook steeds populairder. Maar wat is ‘sous vide bereiden’ eigenlijk? Wat zijn de voordelen ervan en hoe voer je deze kooktechniek uit? Spaays is gespecialiseerd in de sous vide kooktechniek. We leggen het je graag uit.

Wat is sous vide?

Sous vide is een Franse kooktechniek en de term vertaalt zich in het Nederlands naar ‘onder vacuüm’. De sous vide kookmethode is een eenvoudige methode die vrijwel iedereen direct begrijpt. Al tientallen jaren wordt de sous vide methode toegepast in professionele keukens. Waar de sous vide methode eerst vooral door topkoks werd gebruikt, wordt deze kooktechniek tegenwoordig ook steeds populairder bij thuiskoks.

Bij de sous vide-techniek worden etenswaren – zoals vlees, vis en groenten – vacuüm verpakt en vervolgens op een precies afgestelde temperatuur verwarmd in water. Eigenlijk is de sous vide techniek niet meer en niet minder dan het instellen van de juiste temperatuur. In plaats van je te richten op de perfecte timing, gaat het bij sous vide vooral om het nauwkeurig regelen van de watertemperatuur. 

Sous Vide | Heerlijke maaltijden in een handomdraai

Zoals gesteld gaat het bij de sous vide kooktechniek voornamelijk over het afstellen van de precieze temperatuur van het water waarin de gevacumeerde producten worden bereid. Dit kan op verschillende manieren. Zo is er voor het sous vide bereiden van maaltijden speciaal keukenapparatuur beschikbaar, waarmee je nauwkeurig de temperatuur kunt bepalen. Een andere optie is om zelf aan de slag te gaan met bijvoorbeeld een pan water op een precies afgestelde temperatuur. Ook hiervoor raden we aan om een precisiethermometer te gebruiken om het kookproces te optimaliseren. Wanneer de etenswaren op de ideale temperatuur worden bereid, creëer je een perfect resultaat en zet je binnen een handomdraai een voedzame maaltijd op tafel!

Waar komt sous vide vandaan?

De verhalen gaan dat Georges Praulus en Bruno Goussault in de jaren 70 de techniek voor sous vide hebben ontwikkeld. Georges wilde een betere manier om foie gras (ganzenlever) te bereiden. Samen met Pierre Troisgros bedacht hij om foie gras te omwikkelen met plastic folie, voordat dit in een heet waterbad ging. Deze techniek was zo succesvol dat hij hierop is gaan voortborduren. Ook Goussault begon rond die tijd te experimenteren. Hij begon op industriële schaal vacuümverpakt rundvlees te garen op lage temperaturen. En met succes! Sous vide wordt al sinds de jaren 90 in de keukens van sterrenrestaurants gehanteerd. Vanaf 2000 is sous vide eten bereiden helemaal niet meer weg te denken bij de sterrenrestaurants.

Van sterren keukens naar jouw eigen keuken

Zoals al eerder aangegeven bestaat de techniek voor sous vide al een tijdje in de keukens van sterrenrestaurants, echter vond de particulier deze techniek te duur in aanschaf. Sinds dat de sous vide apparatuur ook betaalbaar is geworden voor de particulier, is de hype ook overgeslagen naar elke willekeurige keuken!

Sous Vide bereiden van maaltijden | De Voordelen

De sous vide kooktechniek biedt diverse voordelen, we zetten de belangrijkste op een rij:

 • Minimaal vochtverlies en optimaal behoud van smaak
 • Behoud van voedingsstoffen en vitamines
 • Behoud van kleur
 • Geen toevoegingen van zout, vetten en/of oliën
 • Gemakkelijk uit te voeren
 • Nauwkeurige porties te bepalen
 • Verschillende maaltijden kunnen tegelijkertijd worden bereid
 • Weinig afwas
 • Consistente garing
 • Voedselveilige verwerking

Sous Vide koken in 3 stappen

 1. Breng de te bereiden producten op smaak met je favoriete kruiden. Of bestel je favoriete producten bij Spaays
 1. Vacumeer de producten in de daarvoor bestemde vacuümzakken. Zorg ervoor dat de vacuümzakken goed verzegeld zijn. Wil je er zeker van zijn dat jouw producten op de juiste wijze zijn gevacumeerd? Bestel je producten dan in de webshop van Spaays (groentenvleesvis).
 1. Leg de gevacumeerde producten in het op de juiste temperatuur afgestelde water. Tip: gebruik hiervoor een wateroven of een hiervoor bestemde sous vide bak

Bekijk hier de lijst met ideale temperaturen en bereidingstijden per product

Spaays is gespecialiseerd in sous vide keukenapparatuur en sous vide producten. Maak kennis met ons aanbod. Heb je een vraag over Spaays of over ons sous vide assortiment? Neem vrijblijvend contact met ons op.

SPAAYS & Apparatuur:

Bekijk ons aanbod sous- vide apparatuur en ontdek welke het beste bij jou past! Start vandaag nog met de unieke combinatie van Spaays vers producten en de beste kookmethode sous vide!

De waardering van spaays.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 11 reviews.
Chat openen
Waarmee kan ik je helpen?